Echografie – Huisartsenpraktijk Sassen – Hoogland
Huisartsenpraktijk Sassen
Tarwekamp 19 3828 HZ
Hoogland

Echografie

Dr. Sassen volgde in 2019 een uitgebreide opleiding abdominale (buik) echografie (in het Meander Medisch Centrum te Amersfoort) en staat ingeschreven in het officiële landelijke register van echografisten. Later volgde zij ook een opleiding voor vaginale echografie en ‘small parts’.

Met abdominale echografie kunnen diagnoses al dan niet bevestigd worden van vermoede aandoeningen in de buik. Zo kunnen galstenen,  een vergrote lichaamsslagader (aneurysma), leveraandoeningen, sommige nierstenen en tal van andere kwalen in beeld gebracht worden.

Als u een echo van de buik wilt kunt u daar een afspraak voor maken bij de assistente.

Aan het maken van de echo zijn voor u GEEN KOSTEN verbonden omdat het in het basispakket valt (dus ook buiten het eigen risico).

KORTE UITLEG ECHOGRAFIE

Echografie is een onschadelijk en pijnloos onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven in plaats van (röntgen-)straling. Over het algemeen is het niet nodig om u te ontkleden en volstaat makkelijke kleding waarbij de te onderzoeken gebieden makkelijk te ontbloten zijn.

Met een gladde Echokop (Transducer) en wat gel wordt contact gemaakt met de huid. U kunt hierbij soms enige druk voelen. Het onderzoek kan breed worden gebruikt voor o.a. de buikorganen, bloedvaten, spieren en pezen, structuren in de (onder-)huid, schildklier, mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen, controle van een spiraaltje etc.

N.B. : Zwangerschapsecho’s worden gemaakt via de verloskundigen en niet door de huisarts.

VOORBEREIDING

M.n. bij de buikecho’s is een goede voorbereiding belangrijk om een goede kwaliteit van het onderzoek mogelijk te maken.

ECHO BOVENBUIK INSTRUCTIES

De dag voor het onderzoek gasvormende voeding vermijden zoals koolsoorten, bonen, ui en koolzuurhoudende dranken.Bij een echo in de ochtend niet ontbijten. Hooguit wat water drinken (bijvoorbeeld om uw medicijnen in te nemen).

Bij een echo in de middag mag u licht ontbijten maar moet u de lunch uitstellen tot na de echo.

 

ECHO ONDERBUIK INSTRUCTIES

Vanaf tenminste 2 uur voor het onderzoek niet meer plassen. Drink vanaf 3 uur voor het onderzoek een paar glazen water. De blaas moet goed gevuld zijn.

U mag gewoon eten.

 

ECHO GEHELE BUIK

Daarvoor gelden beide bovenstaande instructies.